POSLEDNÍ ZÁVOD

Autor:

Dne 24. 3., tedy přesně v den výročí lyžařského závodu v roce 1913, při kterém zahynuli naši lyžaři Hanč a Vrbata, vstoupil do kin film Poslední závod, který jejich příběh vypráví.

Poslední závod 02

Režisér Tomáš Hodan v tomto dramatu o přátelství a vlastenectví vyzdvihuje důležitou a zapomenutou postavu Emericha Ratha, německého přítele a soupeře Bohumila Hanče, čímž se liší od známého filmu Synové hor, který popisuje stejnou tragédii. Natáčelo se na autentických místech, kde se před více než stoletím příběh odehrál a jak herci, tak štáb si sáhli na dno, když i 12 hodin denně museli snášet vichřici a teploty hluboko pod bodem mrazu.

Poslední závod 01

Jak pravil představitel hlavního hrdiny Kryštof Hádek, Hančův příběh znal od dětství a film se pro něj stal srdcovou záležitostí. Podobně jako ve filmu Tmavomodrý svět, i tady bojuje za svoji vlast proti Němcům, i tady okusí životní přátelství, a bohužel, i tady položí svůj život. Hádek byl první, komu pan režisér poslal scénář, druhým jasným hercem byl Marek Adamczyk. S ostatními se dělaly kamerové zkoušky.

Poslední závod 03

Excelentní výkon podává Oldřich Kaiser v roli starého a vzpomínajícího Emericha Ratha a trochu v nás evokoval postavu ve svém jiném filmu  Obsluhoval jsem anglického krále, kde se také vrací životem obouchaný a nepříznivým osudem pronásledovaný, ale nezlomený a nepokořený. Tomáš Hodan na svém projektu pracoval od roku 2014 a jak sám na tiskové konferenci podotkl, největším problémem bylo sehnat peníze, protože lidé na zodpovědných místech přijímali námět s nedůvěrou a poukazovali na to, že příběh se před 60 lety již natočil.

Poslední závod 04

Producentsky film natáčený výhradně v exteriérech Krkonoš zastřešila společnost PunkFilm, jejíž producent Ondřej Beránek podotkl, že po dokončení příprav a před zahájením natáčení díky crowdfundingové kampani vybrali miliónovou částku, který jim sloužila jako rezerva. Film bude mít speciální projekci v Jilemnici, a pak ještě v Hostinném a dalších lokalitách v Krkonoších, a měl by se promítat i na Slovensku, Polsku a v Německu.

Poslední závod 06

Nám osobně se film velmi líbil a doporučujeme všem jít na něj do kina, kde na širokoúhlém plátně vynikne nádherná kamera a představí nám Krkonoše v podobě, jaké je už dneska neznáme. Dobře vybraná hudba jen dokreslí závěrečný boj lyžařů o holý život. Za nás pět hvězdiček.

Foto z archivu: 2media.cz

Média