Zpověď velkého Kirka Douglase, II. část: Proráží v nezávislém filmu

Autor:

Kirk Douglas se vypracoval z ničeho až po herce světového formátu jen vlastní pílí a úsilím. Důležitou roli v jeho kariéře sehrál fakt, že upřednostnil nezávislý film, v kterém se realizoval a kterým plně prorazil. Protože pocházel z velmi chudých poměrů, a díky židovskému původu, poznal v Americe v 50. a 60. letech spoustu nenávisti a semitismu, nikdy na to v pozdějších letech nezapomněl a zůstal i přes peníze a slávu s člověkem se srdcem na pravém místě, který pomáhal potřebným. A tak, patrně i za to, si zasloužil svoji dlouhověkost. Dokázal hodně na poli pracovním, i tom lidském, a tak si zaslouží obsáhlejší medailonek. Při jeho tvoření jsme čerpali z autobiografie Hadrářův syn, kterou považujeme za jednu z nejlepších a nejupřímnějších, co se povedlo o filmu napsat. Článek jsme dopsali a jeho knihu zavřeli, a v ten den, 5.2.2020 Kirk na druhé straně oceánu zemřel… Bylo to jako symbol. Takže je to spíš epilog na památku velkého herce.

I. díl: Cesta k Herectví

II. díl: Proráží v nezávislém filmu

III. díl: Dobytí vrcholu, pomoc Kubrickovi i Formanovi

 

Kirk Douglas 2 cast 3Pocit ublížení a odmítnutí je v Hollywoodu všudypřítomný

Žádná agentura Kirka nevzala, a tak byl opět bez práce, proto přijal nabídku vypomáhat v letním divadle během sezóny za plat 25 dolarů týdně. Začínal s pomocnými pracemi na jevišti, pak s občasnými štěky, a nakonec se propracoval k hlavní roli. Po sezóně opět odjel do New Yorku a obcházel agentury. Dostal roli na Broadwayi v Boothově divadle. Nakonec dělal asistenta režie, naučil se záskok za čtyři role a pracoval v kanceláři. Na premiéru přišla Lauren Bacallová a Kirkův výkon se ji líbil a mladíka ocenila. Sám Kirk později prohlásil, že to byl jeden z nejšťastnějších okamžiků jeho života.

Odmítli ho u letectva, dal se k námořnictvu

Pak přišel Pearl Harbor, Amerika se ocitla ve válce a herci vytvářeli speciální jednotky a hráli pro vojáky. Jenže Hitler chtěl vyhladit Židy, Kirk nechtěl hrát pro vojáky divadlo, ale házet na Německo bomby, a tak se přihlásil k letectvu. Ale neudělal psychotesty a pro letectvo byl v 25 letech příliš starý, dospělý a racionální. Vrátil se tedy k divadlu a místo, aby objížděl Ameriku s mladým souborem a hrál velkou roli, zůstal raději v New Yorku, kde hrál v divadelní hře A. P. Čechova Tři sestry. Měl malou roličku beze slov, ale hrál ji 122x mezi slavnými herci té doby, od kterých se snažil všechno pochytit. Touha bojovat jej ale neopustila, a tak se přihlásil k námořnictvu, kam byl napodruhé přijat. Prošel si základním výcvikem a jednoho dne spatřil na obálce herečku Dianu Dill. Prohlásil před kamarády, že ji zná a že si ji vezme za manželku. Co slíbil, i udělal, a oženil se s ní 2.listopadu 1943. Jediným úspěchem Kirkova válečného tažení bylo to, že omylem zničili kormidlo své vlastní lodi.

Narodil se první ze dvou synů, Michael

the actor kirk douglas with his wife anne buydens and their news photo 3372965 1547498829

Byl propuštěn do civilu a stal se otcem syna Michaela. Teď už měl živit tři hladové krky, a tak dál obcházel agentury a divadla. Uvažoval i o tom, že by zkusil rozhlas, kde sice není vidět, ale dostává pravidelný plat. Zatímco kdyby hrál divadlo, někdo velký by si jej mohl všimnout, ale zase v průběhu příprav a zkoušek nebere plat žádný. Přijde premiéra, kritikové z vlivných New York Times napíší negativní kritiku a druhý večer má hra derniéru, takže opět žádný příjem. Ale Kirk chtěl k divadlu a usmálo se na něj štěstí. Získal roli ve hře Polib mě a povídej, ve které nahradil Richarda Widmarka. Hra se udržela na Broadwayi více než rok. Park přišly další divadelní hry a opět zasáhla Lauren Bacallová, která doporučila Kirka režisérovi Halu Wallisovi a ten mu nabídl roli ve filmu Podivná láska Marthy Iversové. Kirk chtěl být vždy divadelním hercem, a nikoliv tím filmovým, ale vzhledem k tomu, že v té době jinou práci neměl, roli přijal. Dostal agenta a podepsal smlouvu se studiem 20th Century Fox a vyrazil do Hollywoodu.Kirk Douglas 2 cast 5

Rozpaky v Hollywoodu

Hollywood jej přijal typicky - když tam dorazil, zjistil, že roli dostal jiný herec, který se právě vrátil z války, a tak měl hrát roli opilce. Byl zklamán, ale aspoň měl práci. Pouze do té doby, než zjistil, že na tuto roli bude dělat kamerové zkoušky s dalšími čtyřmi začínajícími herci, mezi kterými byli i Montgomery Clift a Richard Widmark. Nakonec roli získal on a první natáčecí den pro něj poslali limuzínu. Ale když dojeli ke studiu, všude byly stávkové hlídky, takže do studia pronikl jen s ochranou policie. Byl divadelní herec a neměl žádné zkušenosti s prací před kamerou, nevěděl, kam se postavit, kam se dívat. Pomohla mu hlavní hrdinka Barbara Stanwycková, která mu radila a byla na něj vstřícná. To si Kirk dobře zapamatoval, a když byl již zkušená hvězda, při natáčení s novými herci záměrně dělal chyby, aby se záběr musel opakovat a ztrémovaný herec měl čas se uklidnit. Sám věděl, jaké to je, když mladý herec strašně chce být hned dobrý, a tak jim vždy pomáhal. Jak pokračovalo natáčení, tak přituhovala i stávka a postupně se do ní přidaly všechny odbory a zavřely se ateliéry Warner Bros, Universal, RKO, a pak Paramount, kde filmoval i Kirk. Jako nový příchozí měl provinilý pocit, ale nemohl nic říct, protože by ho vyhodili. Když stávka konečně skončila, mohl se setkat se svojí manželkou a synem. Vzal je do nejlepšího podniku v Los Angeles a zajistil si rezervaci na osmou hodinu. Přišli tam včas a bylo všude plno, proto si sedli k baru a sledovali, jak hosté přicházejí a odcházejí, ale jich si nikdo nevšímal. Prostě přednost měli známé tváře, Kirka nikdo neznal. Až teprve po hodině, když chytil číšníka pod krkem, je posadili ke stolu. Další seznámení se stinnou stránkou Hollywoodu.

Hollywood z lidí vykřesává to nejhoršíKirk Douglas 2 cast 2

Když byl film hotový, zašel Kirk do své agentury, by se zeptal na práci. Nic pro něj neměli, tak jim oznámil, že pokud do tří týdnů nic neseženou, začne si on sám hledat divadelní hru. Mezitím zašel za šéfem agentury Charlie Feldmanem. Čekal v předpokoji jeho pracovny, a zatímco tam ostatní přicházeli a odcházeli, jeho si nikdo nevšímal. Po páté odpolední mu sekretářka oznámila, že šéf má tolik práce, že ho dnes nepřijme. Kirk se objednal na další den s týmž výsledkem, a tak se to opakovalo pětkrát. Při čekání se seznámil s právníkem agentury Samem Nortonem a stali se z nich brzo přátelé. Když se konečně dostal k šéfovi agentury, ten ho jen seřval, co si o sobě myslí. Práci pro něj neměl a nic nesehnal ani do tří týdnů, takže Kirk zavolal do New Yorku, že má zájem o divadelní hru a opustil Los Angeles. Tím přišel i o svůj tamější byt, protože bytová situace tam po válce byla opravdu zoufalá.

Úspěch ve filmu by vyměnil za divadelní

Kirk Douglas 2 cast

Hra, kterou dostal v New Yorku, se jmenovala Žena kousla psa (Woman bites dog.) Byli s ní týden na zájezdu, pak měla premiéru na Broadwayi a za týden byla derniéra. Tím pokračovala šňůra neúspěchů na Broadwayi, která Kirka provázela celý jeho život. Je zajímavé, že nechtěl být filmových hercem a dosáhnul tam statutu hvězdy; chtěl být raději divadelním hercem a nikdy tam výrazného úspěchu nedosáhl. Holt člověk míní, život mění.

Protože neměl práci, vrátil se do Los Angeles, kde si začal sám stavět dům. Pak mu zavolal opět Hal Wallis a nabídl hlavní roli ve filmu Chodím sám (Walk alone). Kolegu mu dělal začínající Burt Lancaster, se kterým ho potom pojilo celoživotní přátelství. Po tomto filmu s ním chtěl režisér podepsat smlouvu na sedm let. Každý herec o takovouto smlouvu tehdy stál, protože mu dávala pocit bezpečí a stálého příjmu, ale Kirk, který už tehdy říkal, co si myslel, to bral jako otroctví. V té době se mu narodil druhý syn Joel.

Dal přednost nezávislému filmu Champion a vyplatilo se

Kirk Douglas 2 cast 4

Tehdy kvůli výdělku hrál ve filmech, které se mu nelíbily. Jednou řešil velké dilema. Dostal dvě nabídky současně, jednu od velké společnosti MGM ve filmu Velký hříšník (The Great Sinner), kde měl hrát po boku Avy Gardnerové a Gregory Pecka, druhou byl malý nezávislý projekt daný dohromady mladými neznámými lidmi. Jmenoval se Šampión (Champion). Producenta dělal později slavný režisér Stanley Kramer, kterého tehdy nikdo neznal. Kirk se rozhodl pro nezávislý projekt a v Hollywoodu ho považovali za blázna, že odmítl roli za 50 000 dolarů a vzal jinou za pouhých 15 000 dolarů. Ale on na to nedbal, prostě dal na svůj instinkt. Práce na filmu jej nadchla, všichni seděli v jeho domě, živili se chlebíčky a pracovali na scénáři, každý mohl říct své připomínky, to byl způsob práce, který mu vyhovoval. Na výsledku to bylo znát, film měl úspěch a Kirk Douglas konečně prorazil.

Bohužel, rozdíly mezi ním manželkou se prohlubovaly, a tak se rozešli. Byl to Hollywood, a tak měl v patách bulvár, který zajímal jeho rodinný život víc než právě dokončený film. Kirk přemýšlel o tom, jestli by to dopadlo jinak, kdyby se vrátili do New Yorku, ale pak přiznal, že k rozvodu by stejně došlo, protože Hollywood z lidí vykřesává nikoliv to nejlepší, ale to nejhorší.

Konec II. části

I. díl: Cesta k Herectví

III. díl: Dobytí vrcholu, pomoc Kubrickovi i Formanovi

Foto: Kirk Douglas, Imdb.com, Wikipedia, Pinterest

Média