Filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně 2023

Autor:

Letos jsme si sluníčka a tepla zatím moc neužili, ale někdo “nahoře“ má tento festival určitě rád, protože první čtyři dny byly zalité sluncem a zatáhlo se poprvé až v pondělí. Již 63 let se do Zlína sjíždí tvůrci z celého světa, aby nabídli divákům to nejnovější ze své produkce. 

Zlín 2023 02

Celkem bylo přihlášeno do tradičních kategorií 1500 snímků, ze kterých dramaturgové festivalu vybrali 295 filmů z 50 zemí světa, a to i z takových exotických krajin, jako jsou Peru, Katar či Nikaragua. Novinkou letošního ročníku byla projekce v pražském kině Atlas, kde školní kolektivy a další pražští diváci se mohli stát součástí zlínského festivalu a vidět tak na dálku 14 filmů i se speciálními úvody a delegacemi, které se přenášely přímo z moravské metropole.

Zlín 2023 25

Festival začal symbolicky na Den dětí světovou premiérou česko-slovenského-maďarského snímku Tonda, Slávka a kouzelné světlo režiséra Filipa Pošivače. Letos slaví Český rozhlas 100 let od svého vzniku a 60. narozeniny má i Večerníček a obě tyto události byly důstojně připomenuty několika akcemi. Rovněž v mimosoutěžní části filmového programu byla připomenuta tvorba českých animátorů v čele s legendárním Břetislavem Pojarem, který by letos oslavil 100. narozeniny. Jak připomenul prezident festivalu Čestmír Vančura, ve Zlíně se návštěvníkům tradičně, kromě zábavy, nabídne prostřednictvím filmů a doprovodných akcí i příležitost se vzdělávat, rozšiřovat si povědomí o okolním světě, otevírat aktuální témata a diskutovat o nich. A tak nepřekvapí, že se každý den představil jeden seriál s tématikou odrážející současné problémy dospívajících: identita, přistěhovalectví, šikana atd. To vše v nové sekci Evropské web seriály pro mladé publikum.

Zlín 2023 06

Jako každoročně byl organizátory, v čele s uměleckou ředitelkou Markétou Pášmovou, připraven bohatý program pro všechny věkové kategorie, takže si každý mohl vybrat podle své chuti. Moderním trendům vyšly vstříc programy se zaměřením na virtuální realitu, do které dnešní mladá generace ráda utíká a zapomíná na ten svět reálný. Byly to např. VR Land herna a VR Brainz Cinema, které nabízely nejen částečnou odpověď na otázku Jak vypadají světy ve virtuální realitě, ale také výlet pod hladinu moře, možnost vyzkoušet hru od českých vývojářů Beat Saber, zasednout do kokpitu supersportu a prohnat se po Masarykově okruhu v Brně nebo pohádkové VR filmy od předních světových producentů. Další program měl název VR v umění: Vytvoření zážitku ve světě fantazie a filmového triku, které zájemcům nabízelo představení a vysvětlení základních triků v prostoru a jejich převedení do virtuální reality, které při tvorbě využívají filmoví tvůrci. Návštěvníci se stali jedněmi z nich a stavbu triku si sami vyzkoušeli prostřednictvím nejmodernější virtuální technologie.

Zlín 2023 08

Zajímavou akcí byl Zoetropia, interaktivní workshop, který děti hravou formou seznámil s technologiemi využívanými v hollywoodských filmech nebo v herním průmyslu. Pomocí technologie „Green Screen a Multi Camera“ si děti mohly vytvořit krátké záběry, jejichž hrdiny byly ony samotné. Jako velice prospěšnou akci jsme viděli tu s názvem Filmtalent talks, což bylo inspirační setkání filmových profesionálů se studenty a začínajícími tvůrci.

V rámci program Zlín Industry Days byl jako jeden z programů připraven i ten se zajímavým tématem Současná česká literatura pro děti a mládež jako zdroj filmového námětu, což byla prezentace šesti současných knih pro děti a mládež, jež by mohly být inspirací k filmovému zpracování. Bylo to určeno všem tvůrcům, kteří hledají kvalitní a zajímavé látky pro děti a mládež.

Přínosné bylo i otevřené setkání zástupců filmových festivalů ze zahraničí i z ČR nebo Check the Czechs: Work in Progress, kde byly představeny čtyři české krátké filmy pro děti a mládež ve fázi postprodukce. Prezentace byla určena především zástupcům filmových festivalů a prezentované snímky vznikly s podporou Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN.

Zlín 2023 18

Doprovodných akcí byla celá spousta, jmenujme např.Animační kuchyně, workshop seznamující s tvorbou animovaného filmu. Jednu z technik si přítomní mohli vyzkoušet i na vlastní kůži. Hodina dějepichu, což byl podcast o těch nejšťavnatějších částech historie, který byl ve Zlíně poprvé, se zaměřil na to, co se odehrálo před kamerou, za kamerou, na plátně i pod ním.
Tereza Pergnerová vyprávěla v talk show Filipa Tellera na téma Vrcholy a pády jako součást našeho života, o tom, jaké to je, když osud připraví na cestě životem těžké překážky. Bývalá herečka a nyní špičková představitelka českého naivního umění Iva Huttnerová na nové výstavě představila svoje malby a grafiky. Další zajímavou výstavou byla ta s názvěm Jiří Menzel 85.

Zlín 2023 09 02

Pro fanoušky a sběratele autogramů byly připraveny tradiční autogramidády v OC Zlaté jablko nebo Červený koberec. Všichni účastníci byli maximálně ochotní a vstřícní a na vlastní oči jsme viděli a následně ocenili přístup Lucky Vondráčkové, která velice trpělivě vyhověla každé prosbě o autogram a společnou fotku a nikoho neodmítla. A že těch žadatelů bylo…!

Zlín 2023 05

Jinak se po červeném koberci kromě filmových delegací prošli např: Marko Igonda, Hana Igonda Ševčíková, Zlata Adamovská a Petr Štěpánek, Milena Steinmasslová, Dana Batulková, Simona Vrbická, Václav Kopta, Tereza Ramba, Jan Cina, Jitka Schneiderová aj.

Zlín 2023 16

Letní kino nabídlo kromě českých film: Buď chlap, Přání k narozeninám či Ostrov také zahraniční snímky např: Top Gun-Maverick, Dungeons and Dragons, Avatar-The way of water nebo JohnWick-kapitola 4.

Zlín 2023 21

Zlatý střevíček za mimořádný přínost kinematografii pro děti a mládež si letos odnesli Pavel Nový a Zlata Adamovská, která na to skromně zareagovala slovy: “Nejsem si jistá, jestli si takové ocenění zasloužím. Ale zároveň jsem samozřejmě potěšena, že to bylo právě na tolik oblíbeném festivalu ve Zlíně.”

Zlín 2023 11

Svoji hvězdu na Chodníku slávy letos odhalili Tereza Ramba a Jan Cina.

Zlín 2023 01

Pro nás již těch filmů, které by nás zajímaly nebo zaujaly moc není, a tak jsme shlédli jen dva. Italský snímek Beze strachu, který doprovodila sympatická italská delegace a pak Ukradenou vzducholoď Karla Zemana, kterou uvedla jeho dcera Ludmila. Setkání s ní bylo velkým zážitkem.

Zlín 2023 22

Již po 26. došlo k dražbě filmových klapek. Letos jich bylo celkem 126 od renomovaných tvůrců a její celkový výnos činí 3 771 000 Kč, což je historicky nejvyšší dosažená částka. Veřejná dražba přilákala do sálu Kongresového centra ve Zlíně nejen početnou skupinu dražitelů, ale i některé výtvarníky, kteří se do tvorby klapek zapojili, např. Kateřina Miler, Jiří Valeš, Jiří Dudycha, Zdeněk Vrba, Bára Fišerová, Martina Charvátová Skácelová nebo Světlana Žalmánková. Mezi umělci, kteří dodali svou klapku do letošní kolekce, nechyběli tradičně ani Kristian Kodet, Michal Škapa, Josef Velčovský či Iva Hüttnerová.Největší úspěch nakonec slavily klapky s motivem Čtyřlístku „Noc na jezeře“ od Jaroslava Němečka, vydražená za 140 000, „Cesta do pravěku“ od ProroKa za 101 000 Kč a „Pat a Mat a jejich filmová klapka“ od Zdeňka Vrby za 95 000 Kč.Z výtěžku aukce jsou financovány filmové projekty mladých talentovaných tvůrců Nadačním fondem FILMTALENT ZLÍN.

Zlín 2023 15 02

Pro nás osobně měl festival krásné zakončení. Když jsme dorazili na vlak, seděli na prázdném nástupišti Bob a Bobek ve svých bílých kostýmech. Měli vítat a mávat dětem, ale momentálně žádné nepřijely, takže mávali aspoň nám. Byli boží.

Zlín 2023 17 02

Foto, s díky: Zlín Film Fest a autoři

 

 

Média