V centru Brna vznikl nový malířský ateliér Hogart

Autor:

Není tajemstvím, že při umělecké tvorbě často dochází k plnému ponoření se do přítomného okamžiku, který je velmi léčivý a relaxační. Někdy však člověku v radostném tvoření brání některé vědomé či nevědomé bariéry. Nedostatek času, perfekcionismus, strach z chyby nebo rozhodovací paralýza. Tomu se dá zejména ve výtvarném umění, malování, čelit zúžením možností – namaluju tento obrázek, na toto plátno, touto technikou, těmito štětci a v tento čas. A s tímto ozdravným, ač jednoduchým přístupem vzniklo v centru jihomoravské metropole nové místo, které má ambici být středobodem setkávání tvůrčích lidí, kteří svou vášeň malovat chtějí nejen prožívat ale posouvat i dopředu.

Antonio Simek Hogart

Začíná to nápadem

A kdo za ateliérem stojí? Tvůrcem a zakladatelem je Antonio Šimek, jehož vášní je malování, a to již od útlého dětství. „Inspiroval jsem se teorií technik, navštívenými galeriemi i obrazy slavných umělců. Účastnil jsem se soutěží Galerie výtvarného umění v Náchodě,“ prozradil zakladatel, který absolvoval několik úspěšných výstav a ke zrodu vlastního ateliéru byly klíčové zkušenosti s grafickou prací, výstavní činností a kulturní produkcí. „V roce 2014 jsem založil a čtyři roky vedl Galerii 102 ve Velkém Poříčí, kde jsem uspořádal přes třicet výstav,“ doplňuje.

 

Malíř Antonio má zkušenosti z Paříže i Londýna

Antonio Simek atelier HogartAntonio maloval v plenéru v Paříži i Londýně, navštívil kurzy v Německu, Dánsku a Švýcarsku. Několik let vedl výtvarné workshopy pro děti v Královéhradeckém kraji. Jeho oblíbenými malíři jsou Mark Rothko, Claude Monet a Egon Schiele. „Mám rád japonský styl wabi-sabi. V tvorbě si užívám experimentování, malbu v plenéru i přesnou kresbu.  Velmi podnětný je pro mě Jean Dubuffet, který říká, že je důležitější tvořit, než se klanět uměleckým modlám,“ upřesňuje mladý malíř a vysvětluje, co znamená malba pro něho: „Mou tvorbu provází flow, kdy jsem zcela ponořen do tvorby tady a teď. To je také důvod, proč jsem založil ateliér Hogart.“

Jak je vidno, nadšení z tvorby a vedení Antonia sdílí i první účastníci. „Sama jsem vůbec nevěřila, že budu schopná něco tak krásného namalovat. Už se těším, až si výsledné obrazy necháme zarámovat, protože se jimi nemůžeme vynadívat a určitě přijdeme znova,“ rozplývá se malířka Nikola. Kolegyni Martině se zase líbila práce s barvou: „Moc jsem si užila míchání barev, nanášení na plochu plátna, všechny ty okamžiky až do závěrečného dokončení,“ uvedla.

Ceny kurzů v Ateliéru Hogart se liší v závislosti na konkrétním kurzu a jeho délce. Pro přesné informace o cenách a dostupných termínech doporučujeme navštívit jejich webovou stránku. Tam naleznete podrobné informace o jednotlivých kurzech a jejich cenách.

Ateliér  nabízí různé kurzy pro tvůrce a umělce

Atelier Hogart

Malování a Kreslení:

Tento kurz je vhodný pro začátečníky i pokročilé umělce. Zde se můžete naučit různé techniky malby a kresby.

Akrylová Malba:

Pokud máte rádi akrylové barvy, tento kurz vám umožní prozkoumat jejich různé aspekty a vytvořit vlastní umělecká díla.

Keramika a Modelování:

Zde se můžete naučit pracovat s hlínou a vytvářet keramické objekty nebo sochy.

Kreativní Workshopy:

Ateliér pořádá také různé workshopy zaměřené na specifické techniky nebo témata.

Individuální Hodiny:

Pro ty, kteří preferují individuální přístup, jsou k dispozici soukromé hodiny s lektorem.

 

Foto: Ateliér Hogart, Antonio Šimek

Jak je vidno, nadšení z tvorby sdílí i první účastníci. „Sama jsem vůbec nevěřila, že budu schopná něco tak krásného namalovat. Už se těším, až si výsledné obrazy necháme zarámovat, protože se jimi nemůžeme vynadívat a určitě přijdeme znova,“ rozplývá se malířka Nikola. Kolegyni Martině se zase líbila práce s barvou: „Moc jsem si užila míchání barev, nanášení na plochu plátna, všechny ty okamžiky až do závěrečného dokončení,“ uvedla.